In het centrum van Apeldoorn, op loopafstand van de bioscoop en theater, bevindt zich onze brasserie.
Lees verder

“Lekker zomeren” met de Pecorino van La Valentina, Abruzzen, Italië

maandag 23 juli 2012

Deze maand viel onze keuze op een vol fruitige, maar frisse Italiaanse zomerwijn: de Pecorino van het Italiaanse wijnhuis La Valentina uit de Abruzzen.

Bij Pecorino (Pecora betekent schaap) denk je natuurlijk als eerste aan de beroemde Italiaanse schapenkaas. Maar wat voor velen een verrassing is, is dat er ook een druif bestaat met dezelfde naam. In de heuvels van Pescara in Abruzzen groeit deze Pecorino druif. Oorspronkelijk dacht men dat deze druif uitgestorven was, totdat er bij toeval in de jaren ’80 een vergeten Pecorino-druivenstruik werd ontdekt. De druif en ook de wijn werden door enkele wijnhuizen nieuw leven ingeblazen en inmiddels heeft het in korte tijd flink aan populariteit gewonnen, waardoor vele producenten er toe over zijn gegaan om een 100% Pecorino wijn te maken.

Ingeklemd tussen de Adriatische Zee en het Abruzzengebergte liggen, op de Majellaberg, de wijngaarden van de jonge Sabatino Di Properzio, eigenaar van La Valentina. In dit hete klimaat groeien de druiven in pergola’s om zodoende meer schaduw te creëren. De zachte zeelucht geeft de druiven daarnaast nog wat extra verkoeling. Dit proef je dan ook terug in de wijn. Geen zware, logge wijn, maar frisheid en elegantie. Het jaargang 2011 maakt de wijn nog beter. Deze staat namelijk symbool veel fruit en meer lengte.

In deze Pecorino proef je dit alles terug. Hij is droog, strogeel van kleur, mineralig met frisse tonen van honing en vol exotisch fruit. Een heerlijke, opmerkelijk frisse wijn met een aangename zachtheid en lengte.

Proefnotitie

Elegante, mineralige, lichtvoetige frisdroge witte wijn vol exotische fruittonen

De perfecte zomerwijn voor op het terras, maar ook als begeleider van bijvoorbeeld de salade met gegratineerde geitenkaas en honing.

Veel proefplezier!

Sascha de Wilde, Register Vinoloog
Wijnkoperij Henri Bloem