In het centrum van Apeldoorn, op loopafstand van de bioscoop en theater, bevindt zich onze brasserie.
Lees verder

Sascha’s keuze: 2012 Il Disperato van Buglioni

woensdag 7 augustus 2013

Een bijzondere wijn: 2012 Il Disperato van Buglioni

 

Il disperato

 

 

 

Over het wijngoed Azienda Buglioni, gelegen aan de voet van de heuvels in Corrubbio di San Pietro, in het hart van Valpolicella (Veneto, Italië), valt namelijk enorm veel te vertellen. Het ontstaan, de namen van de wijnen, maar natuurlijk ook de bijzondere kwaliteit. Maak kennis met Buglioni…

 

Twee jaar geleden trok ik met een aantal wijnvrienden Veneto in om een indruk te krijgen van de omgeving, de Azienda’s en de wijnen. Eén bezoek is me nog altijd bij gebleven: de ontmoeting met Mario Buglioni. Zijn Azienda zijn we ongeveer vier keer voorbij gereden alvorens wij door hadden dat achter een groot hek en onder de grond de wijnkelder van Buglioni lag. Na een korte rondleiding vertelde Mario dat hij per toeval in de wijnwereld terecht is gekomen. Oorspronkelijk zat hij in de modewereld. Na verkoop van zijn bedrijf kocht hij eind negentiger jaren zijn huidige Azienda. Een prachtige woning, maar wat moest hij met al die wijngaarden? De eerste twee jaren bracht hij de druiven naar de coöperatie. Veel werk voor weinig geld, dat moet anders kunnen dacht Mario. En zo bezocht hij de Hogere wijnbouwschool en benaderde daar de beste studenten om bij hem aan de slag te gaan… tot op vandaag is dit één groot succes geworden. Eerst veroverde hij Italië met zijn wijnen, toen Amerika, Azië en inmiddels ook Nederland!

 

Buglioni maakt uitsluitend wijn van traditionele druivenrassen als Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara en Garganega. Zijn witte wijn, Il Disperato, is gemaakt van de Garganega druif. Hij heeft een volle, sappige smaak met limoen, mango en ananas, gevolgd door een mooie verfrissende afdronk. De naam Il Disperato betekent de wanhopige. De naam van de wijn moest namelijk veranderd worden, nadat Buglioni er op was gewezen dat er een andere wijn bestaat met de oude naam (L’Intruso).

 

Een bijzondere wijn om heerlijk van te genieten als aperitief of te combineren met een elegant vis of kipgerecht.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RegisterVinoloog