In het centrum van Apeldoorn, op loopafstand van de bioscoop en theater, bevindt zich onze brasserie.
Lees verder

Sascha’s keuze: Primitivo Critera

donderdag 31 december 2015

Vol en zwoel fruit, licht kruidige wijn met vanille accenten en een mooie volle frisse afdronk.
De talentvolle wijnmakers van Schola Sarmenti overtreffen zichzelf met deze topper: de Critèra. De Primitivo-druiven komen van de beste wijngaarden, met een lagere opbrengst per hectare. Dat geeft kracht en finesse. Hier komen eeuwenoude tradities en nieuwe inzichten samen. Met als resultaat een dijk van een wijn: geurig, zacht, kruidig met manden vol rijp fruit.
Een grote verrassing op de Nederlandse markt was enige jaren geleden de dieprode Primitivo uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Niet zelden was er sprake van enige opwinding bij wijnkenners, die hem voor het eerst over de tong lieten gaan. Terecht, want het is een krachtpatser met een intrigerend complex smaakpalet. De Critèra van Schola Sarmenti is een Primitivo die alle hooggespannen verwachtingen waarmaakt: “Intense kleur, kruidige zondoorstoofde geur. Brede kruidige smaak, zachte fruitrijk finale” noteerden wij, met in de kantlijn: “Hier kun je een kerstdiner omheen bouwen!”
Schola Sarmenti is opgericht door een aantal kwaliteitsbewuste producenten in het uiterste zuiden van Italië, het schiereiland Salento, met het specifieke doel: het behouden en verder uitbouwen van de culturele en technische nalatenschap van generaties wijnmakers in Salento. Het wijngoed bestaat uit authentieke wijngaarden die deskundige bewerkt en beschermd zijn gedurende ca. 80 jaar.
De wijngaarden van Schola Sarmenti leveren alleen autochtone druivensoorten zoals de Primitivo (al meer dan 500 jaar bekend in Apulië) en de Negroamaro (al meer dan 2000 jaar). De opbrengst per ha is hier laag, de druiven worden met de hand geplukt en volgens de modernste technieken verder geselecteerd in de kelder. De wijnkelder is hypermodern en voorzien van de laatste technische snufjes.
Bij Schola Sarmenti komen eeuwenoude tradities en moderne techniek samen en resulteren in prachtige wijnen.
De Critèra wordt gemaakt van 100% primitivo van 15 jaar oude stokken. Van de 4200 stokken per ha wordt ca. 9000 kg fruit met de hand geplukt.
Critèra komt uit het plaatselijk dialect en heeft iets te maken met “vasthoudendheid”.

critera